Fridfull jul?

Det drar ihop sig! Julen är på gång och det är inte utan att det är lite extra spännande i år. Fast detta år är den stora frågan i vårt julfirande inte om det är en iPad2 i paketet, utan hur stort kaoset blir i Kongo efter att valresultatet presenteras idag.

Vi har en flygbiljett som på söndag är tänkt att ta oss till Kigali i Rwanda och ett par dagar senare hoppas vi att en buss tar oss in i det land som kallas Kongo-Kinshasa. Syftet med resan är bland annat att vi ska på bröllop.

Östra Kongo tillhör de regioner i världen dit man enligt UD inte ska åka om det inte är nödvändigt. Kongo tillhör också de länder som många svenskar vet väldigt lite om. Kanske var det fallet för den försäkringstjänsteman som ikväll blev uppringd av Pia och fick frågan om vår hemförsäkring gäller i Kongo. Om han när han sagt ”ett ögonblick” kollade med sin chef, googlade ”Kongo” eller gjorde något annat vet vi inte riktigt, men efter lite stressande pausmusik kom han tillbaka. Jodå, försäkringen ska nog gälla överallt och så ingår det avbeställningsskydd och vore det inte intressant med en förmånlig bilförsäkring också?

Så var det ju det här med val. Förra veckan var det val i Kongo. I tisdags skulle resultatet presenteras. Idag kanske resultatet kommer att presenteras. Valresultatet väntas säga att sittande presidenten Kabila fått flest röster. Som i många andra afrikanska länder är det mer oklart vad resultatpubliceringen resulterar i. Eller lite som Morgan Pålsson svarade apropå valet i Tchad – vad tror du själv?

Mer information om situationen i Kongo: