Tre dygn i Hongkong

Så blev det måndag morgon och Hongkong stod för scenen i veckans pjäs. Mitt hotellrum, inklusive två sängar, badrum, kyl, skrivbord och fåtölj, var mindre än förra veckans sovrum. Utsikten över Sunshine Coast byttes också mot en husvägg fyra meter bort, men det var ju i huvudsak inte på hotellrummet vistelsen skulle utspelas.

Uppgift nummer ett var att ta sig till en rekommenderad kamerabutik för att på något sätt komplettera det falerande kameraobjektivet. Efter lagom virrande hittade jag Stanley Street där butiken skulle ligga. Där fanns flera fotoaffärer men inte den som jag letade efter. Gatan i fråga går bara över två kvarter och jag gick den fram och tillbaka, men förgäves. Hittade istället en annan affär som verkade något sånär seriös, på en annan gata och inhandlade ett nytt objektiv, likadant som det trasiga, men ungefär 30 procent billigare än i Sverige. (Kameror verkar intressant nog inte alls vara billigare.)

Fullt utrustad började så turistandet på allvar. Templet Man Mo var första anhalt. Har aldrig i mitt liv varit i en lokal med så mycket rökelse. Till och med Hongkongluften kändes fräsch. Därefter följde Botaniska och Zoologiska trädgårdarna, bergbana till Victoria Peak och dagen avrundades med musikalisk ljusshow som lyste upp några av skyskraporna runt Victoria Harbour.

Gårdagen tillbringades så till största del på Ocean Park på södra delen av Hongkongön. Där bjöds det på en kombination av djur och åkattraktioner. Delfinerna och pandorna var det som drog till sig min uppmärksamhet mest. Hur får man delfiner att göra så där?

Idag har jag besökt blommarknad, utan att köpa något. Sedan följde fågelmarknaden, med samma mängd inköp. Volymen på fågelsången var imponerande hög, minst sagt. Annars imponerade ingen av marknaderna särskilt mycket. Kanske var jag där för tidigt. Eftermiddagen tillbringades på Hongkongs motsvarighet till Tekniska museet. Mängder med montrar där man fick "leka" själv gjorde att ett par timmar snabbt försvann.

Med trötta fötter sitter jag nu alldeles för tidigt på Hongkongs flygplats. Men det är en plats med möjligheter till sval sittplats, mat, toalett, ström och Internet och just nu sträcker sig inte mina önskningar så mycket längre. Kanske blir det någon av de filmer som inte hunnits med.

Några intryck efter tre dygn i Hongkong: Gott om skyltar som inte alltid underlättar, gott om allmänna gratis toaletter, gott om rökare, gott om trådlöst Internet, ont om kunskap i engelska, förkärlek för köande i EN ordentlig rad, förkärlek för förbud och böter, och en märklig blandning av märkesaffärer och små skyffen till affärer, av uteliggare och lyxhotell.